苹果日报 财经 2018-04-16

黄根就,今年78岁,他喜欢人们称他「KC」。几年前,花逾400万元买入大埔大日子商场2个四、五十方呎劏铺,「初初睇到个场咁冷清,个心梗住!」最近他的劏场成立业委会,并加入本港其他4个劏场的联盟后,他坦言:「乐观哂!」,有信心劏场起死回生。

KC表示,买入大埔大日子2个铺,分别40几呎及50几呎,买入价分别190几万及220几万,目前每月收租6000元,「除开来,维到五、六万蚊一呎。」他忆述:「系美联、发展商慨成功,搵到班好好慨推销员,被其中一个经纪介绍。渠以前同我买过啲楼,赚到钱,但只系住宅,劏铺系第1次。佢话有2年包租,当初话呢度好旺……仲专登车我由小西湾入大埔,所以咪话美联个推销员成功啰!」
但同场有劏铺贬值80%,KC坦言:「跌得好紧要。距离返家乡有排,假以时日,亦都可以沙尘啲讲句,好彩我唔系等住开饭,咁咪由渠守下啰!如果咁不幸,咪传俾我个仔,传俾我个孙,或者讲句咩啲,等渠拆,等人收购。」
但成立业委会后,见到委员热心肯做,不久将来,出租率会好返追到。未来大日子仿效荃湾地皇广场,先办联租,「而家8成业主加入业委会,佢唔联租,咪isolate渠,唔系话逼渠加入,而系渠蚀底。除左联租,仲宣传,如小巴卖广告,总之成日brainstorming。」
他坦言:「三、四百万又唔可以话小数目,但唔可以咁沙尘,算中数目啦。唔系我全部身家,谂深一层,我都78岁,又带唔到落棺材。咪当染左赌瘾,去澳门赌输咗!」
大埔大日子约220铺,出租率约60%,月租由约3000至4000元。